понеделник, 11 декември 2017 г.

За личните постижения, целите и неизпълнените обещания #2

Здравейте, четящи!
Днес ми се ще да споделя нещо повече за себе си. Ще го направя в тип обобщение. Надявам се да успея да задържа вниманието ви. Ще се постарая да синтезирам 2017 година. Иначе казано- ще направя джобно издание на почти 12 месеца лутания.

Казвам се Гергана Васева и съм на 16 години.
Предполагам, че бяхте наясно с това. 
Може би следите писанията ми редовно или пък просто сте попаднали на публикацията случайно. Затова и ще кажа, ако има хора, които не знаят. Аз обичам да чета. Що се отнася до книгите, обичам предимно жанровете:исторически,приключенски, понякога(много рядко) посягам и към любовния жанр. Важно е да се допълни, че смятам, че за да е добър един роман, в него задължително трябва да има драма.
Освен четенето, обичам и писането. Намирам го като приятен отдушник на не особено приятни емоции и мисли. В интерес на истината писането дава израз на моята същност. Същност, която съм забелязала, че е не обременена и откъсната единствено в писмен вид. Странно, нали?
Четене, писане… не, определено не обичам да рисувам. И рядко си слагам розовите очила. Често пъти съм отнесена. Рядко съм поносима за околните и да не забравяме най-важното за мен- понякога съм искрена до болка. И често пъти се проявявам като скептик и критик.
Това е моят автопортрет накратко. Такава бях цялата 2017 година. Такава бях и предишните години, разбира се с някои добавки и вече липсващи части…

2017 година за мен не започна с желанието за пълна промяна. Да, в началото уж си поставих някакви цели, които отпаднаха в последствие. Така става обикновено, човек забравя. 
Някои от желанията ми бяха:

-Да започна да тренирам
-Да направя нещо наистина полезно за някого
-Да бъда постоянна в изучаването на… 
(няма да казвам, че и аз си имам срам)

Е, едно трябва да ми се признае. Бях постоянна в непостоянството си. На моменти забравях желанията си и имах моменти на безкрайно отегчение от заобикалящия ме свят… Нормално?! Не, моментите не бяха нормални.

И все пак, замисляйки се, 2017 година е една от най-успешните ми. Например. Започнах да чета романи извън зоната си на комфорт (фентъзи, фантастика…). Започнах да слушам различни класически произведения. Също така започнах да комуникирам с повече хора. Направих наистина много неща, открих цял нов свят вътре в себе си. Ориентирах се. Успях да се оформя като Homo sapiens (не се смей!)… Някои от нещата, които направих:

-Направих блога си за книги, който вече 9 месеца е моя здрава основа
-Доказах на себе си, че ако не перфектна, то поне съм добра в това, което правя- в писането
-Спечелих 2 стипендии (като за едната не ме беше особено еня)
-Преминах областните кръгове на два от най-любимите си училищни предмета и то с чудесни резултати  (момент да си изживея хюбриса):
--Български и литература
--История
-Реших какво искам да кандидатствам след 12-ти клас 
(това беше едно от най-трудните решения)
-И най-важното. Доказах на себе си, че стига да направя усилие, мога да се почувствам доволна от себе си. Прекаленото възгордяване не е препоръчително, но самочувствието е позволено.

Вярвам, че 2017 е една от най-успешните ми години до този момент. Истината е, че не годината, а аз и моето израстване, що се отнася до вижданията ми за света, се промениха. Не, розовите очила са счупени на две. Но все пак допускам и нюанси в света си. Преди виждах само черното и бялото, плюсът и минусът. Сега знам, че съм способна да допусна и още една гледна точка. А това ме радва.
Смятам, че блогът отприщи света в мен. Може би и надеждата, че някой може да ,,чуе“ какво казвам. И затова ми се ще най-вече да благодаря първо на Сю, без която едва ли бих предприела тази стъпка. След това ми се ще да благодаря и на вас, които четете, та било то и за първи път. Няма нищо по-хубаво от това да знаеш, че някой някога би могъл да види частица от твоя свят.

И на себе си благодаря, че съм такава скромна.
Хахахах…


Не забравяйте да се усмихвате и да желаете!

понеделник, 4 декември 2017 г.

Over the Cuckoo's Nest #1 Books, TV series and Music


Най-после е декември!
Да, това е най-студеното време от годината, но пък и най-топлото откъм емоции.
Този месец идвам при вас готова с обобщения. Това е първата публикация в блога, в която накратко (Хммм...) ще се опитам да обрисувам трите основни хобита на всеки човек. Да, ама не за всеки, а за себе си ще говоря.

Надявам се публикациите от този тип да ви допаднат. Ще се радвам на мнения от ваша страна. 

↰↳
КНИГИ 2017
/ВСИЧКО НАЙ-.../

Не вярвам нещо да ми се появи като БУМ! в последния момент, въпреки че не изключвам вероятността. Ще си позволя обобщението, да ме прощавате. Месец декември ще си позволя малко голяма почивка от четенето. 

ТОП 3 НА НАЙ-ХУБАВИТЕ КНИГИ, КОИТО ПРОЧЕТОХ ПРЕЗ 2017


,,Аз преди теб" - Джоджо Мойс

Прочетох ,,Аз преди теб" точно преди да създам блога. Затова и не се чудете, защо почти нищо не сте чели от мен за нея. Истината е, че това е една от малкото книги, които просто... не мога да коментирам. Чувствата са много силни и винаги, когато помисля за нея, имам чувството, че някой просто ме хваща за гърлото.Съмнявам се, че ти, който четеш, не си запознат с историята на Уил. Определено за мен тя се оказа една от най-отрезвяващите, на които съм попадала. И да, понякога забравям своята цел, но винаги тази история ме връща. Към истински същественото. Затова... Това четиво определено е топ 1 за тази година и топ 2 за всички времена. 

Четете! Наистина е трудно да коментирам.

"Quo vadis"- Хенри Сенкевич
Една от най-чувствените и уникални книги, които прочетох тази година! Никога няма да я забравя. Не си падам по религиозния фанатизъм и да, Сенкевич може да е попрекалил като е очертавал ореола на невинност у християните по време на римските гонения, но... Това не отменя силата на притегляне към тази книга!
За мен заглавието "Quo vadis" винаги ще бъде асоциирано със силата на Човека да се променя. Към по-добро. 

(Пауза. Има около 10 книги, които сърце не ми дава да не включа...)

,,Шогун"-Джеймс Клавел
Няма как да не спомена великолепния роман на Джеймс Клавел. ,,Шогун" е чистота и съвършенство. Това е роман, който е абсурдно да не спомена. Едно от изключителните приключения, които преживях тази година.
Романът на Джеймс Клавел обрисува един далечен и студенокръвен свят. Свят, където любовта е само условна граница. Свят, където Дълг, Чест, Гордост не са думи, а всичко.  

ТОП 3 НА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ РАЗОЧАРОВАНИЯ, КОИТО ПРОЧЕТОХ ПРЕЗ 2017

,,Величие и падение на куртизанките"-Оноре дьо Балзак
Това ще си остане най-голямото ми разочарование в жанра на класиката. Стилът на Балзак е тромав и непоправимо приспиващ. Идеята на ,,Величие и падение..." е неповторима и особено сложна, но изпълнението успява просто да ме накара да кажа Никога повече!

,,Ново начало"-Кристен Ашли
Разочарование не е точната дума. Но... леко отвращение, може би? Не предполагах, че Новото начало трябва да е свързано с толкова отвратителни подробности за леглото. Ако трябва да кажа откровено... Преводът изиграва най-голяма роля, за да я сложа тук. Ужасен превод, наистина! Но внушения има. Надежда има.

И все пак за мен си остава  ,,Петдесет нюанса сиво" под прикритие... 

,,Контакт"-Карл Сейгън
Очакванията тук ми изиграха лоша шега. В интерес на истината винаги подхождам с резерви, а тук-с очаквания. Лошо...!
Идеи и развеждане, но почти никакво действие. Книгата е по-скоро наръчник в навлизане в света на физиката, а не художествена литература. ,,Контакт" определено не е едно от най-добрите ми попадения тази година.

⏮   ⏭
TV series
➶➴ 
OUTLANDER
Спиращ дъха!
Outlander не е просто сериал, а живот!
Мистерия, загуба, коварство... любов!

Сериалът е направен по едноименната поредица на Диана Габалдон. Историята започва с  Клеър Рандал (главната героиня), която е била медицинска сестра по време на ВСВ. Действието в сериала започва след края на войната, през 1945 година, когато Клеър, заедно със съпруга си Франк, отива на втори меден месец в Шотландия. В околността на градчето, където са отседнали, те присъстват тайно на магически ритуал при един каменен кръг (Craigh na Dun), който в последствие се оказва портал във времето. Но само за Избраните. На пръв поглед обикновено действие като докосването на централния камък запраща Клеър 200 години назад във времето. Главната героиня е жена със силен характер, която въпреки всичко успява да се справи в тази тъй нетипична ситуация.
И помнете, че съдбата винаги казва последната дума...

↶↷
"Medici: Masters of Florence"
Да кажа, че пак ще го гледам.
Има само 1 сезон (надявам се скоро да се разбере нещо повече за 2 сезон), но той бе напълно достатъчен за мен. Това е един от най-уникално и точно направените исторически сериали, които съм гледала. 
Историята в 1 сезон се развива около Козимо де Медичи (1389-1464) и пътя, който извървява, докато стане глава на фамилията. Но цялата история е разказана чрез ретроспекция, което просто ме кара всеки път да изпадам във възторг!

ОБОБЩЕНИЕ: ДА СЕ ГЛЕДА!

↜↝
МУЗИКА
/Най-големите ушни червеи/

Round table-Lindsey Stirling

I Don't Wanna Be-Gavin DeGraw


On My Own-
Ashes Remain
Време е да ви спомена и последното си откритие- Ashes Remain, които се превърнаха в любима музикална група! Аз и музикална група!  Песните са за всеки един от нас, а това ме кара да ви кажа: 
ЧУЙТЕ ГИ!

Това е обобщението ми за цяла година. Но това са едва първите 3 любими и водещи занимания в живота на почти всеки един човек.  Очаквайте публикации и споделяйте мнението си.
Знайте, че мнението има значение!

неделя, 19 ноември 2017 г.

Ревю: ,,Войната на розите: Буревестник“- Кон Игълдън #1


,,Сър Уилям, има моменти, в които Англия триумфира, и други когато...търпи провали. Устояваме и продължаваме напред. Не ни приляга да се обръщаме назад, да сочим с пръст и да казваме: ,,А, това не биваше да се случи. Това не биваше да се позволява.". Подобна гледна точка е типична само за хора, които се вторачват в миналото, сър Уилям. За онези от нас, които имаме воля да вървим напред, това е сякаш влизане в тъмна стая със затворени очи. Не всяка стъпка накриво или всяко препъване може да се прецени точно, преди моментът да е отминал, нито пък трябва да бъде така."

Неделя. Ужасен ден, а?
Мързелът и желанието за спане надвива. Но пък инатът и желанието ми да разкажа са по-силни.

Днес съм тук, за да ви представя една книга. Не коя да е книга. А Книгата, която ще разбие илюзиите. И това е първа част от поредицата ,,Войната на розите“, а именно- ,,Буревестник“.
Роман за управлението на ХенриVI (1422-1471) и всички събития довели до един от най-кървавите и дълготрайни сблъсъци в историята- Войната на розите. История, разбулваща тайната…

Преди да започна със същинската част искам да ви кажа нещо. Наскоро разбрах, че книгата е част от поредица. Не разполагам с #2, но в скоро време смятам да я набавя и прочета. Жалко, че ми се налага да разкъсвам така книгите, не ми се иска.

 
ИСТОРИЯТА
Ланкастър или Йорк?
Кой да заеме престола на Англия?
Всичко започва в година 1437. ХенриVI е вече пълнолетен, но напълно неспособен да управлява. В сравнение с войнолюбивия си баща (ХенриV), синът е агънце в ръцете на вълците. Всеки успява да изкопчи желаното без особено усилие. Франция чака да завземе обратно изгубените през Стогодишната война територии. А мир е единственото спасение за Англия. Защото, нека признаем, кралят е този, който трябва да поведе народа или към слава, или към мир…
Съветниците на краля Уилям Пул и Дери Бруър са натоварени със задачата да донесат мир на всяка цена. Настъпилите смутни времена вдъхват все по-голяма надежда на французите, като същевременно карат англичаните да се чудят къде е кралят им?
Сред английското население се заражда усещането, че държавата заслужава по-добро управление и силна ръка. Единственият начин е свалянето от трона на Хенри VI. Ричард Йорк е един от главните претенденти за трона, готов да обедини бунтовниците. И да вземе съдбата си в ръце.
Сблъсъкът е неминуем. Въпросът само е кога именно ще започне…

 ↿↾
ГЕРОИТЕ
Има някои изключителни герои в романа на Игълдън. Начинът, по който са построени е ненатрапчив и неособено претенциозен. Смятам, че именно това ме спечели.

Дерихю Бруър е главен шпионин на краля. Но ролята му в събитията е много по-голяма. Виждате ли… Той не само е доверен човек, но и главната причина XенриVI да се задържи толкова дълго на престола. Дери е смел, както и предвидлив, и хитър (все пак това се изисква от Главния кралски шпионин). Но в същността си Дери има особено мрачно кътче, жестоко и някак трудно за овладяване. Дългите години в армията и на ринга, както и трудното обучение за шпионин, са го направили годен. Но за какво именно…?

Уилям дьо Ла Пул, граф Съфък е един особено интересен персонаж. Честен и доблестен във всяко едно отношение. Благороден не само по произход, но и по същност. Уилям е натоварен с особено тежката задача. Да уреди брака на краля с Маргарет Анжуйска, а след това и да се ожени вместо краля за нея. Съфък е честен мъж, но колко ли може да понесе от ударите на съдбата? Ще стигне ли силата и честността му, да превъзмогне капаните на лордовете жадни за власт?

Томас Удчърч е стрелец, кален в множество битки. В миналото. По време развитието на действието, Том е обикновен земевладелец, грижещ се за своята челяд и своята земя във Франция. Докато един ден всичко се променя. Той е принуден да се изсели, да напусне дома си и да се върне в Англия по прищявка на висшестоящите. Но не е готов да се откаже от годините усилен труд. Затова и решава да се бори. За себе си. За дома и семейството си. За по-добър живот.
Ще успее ли? Ще спечели ли? На каква цена?

Херцог Ричард Йоркски е персонаж, за който просто е невъзможно да се каже нещо. Жесток, спрямо враговете си и същевременно съчувстващ и обичащ близките си. Ричард е дълбок персонаж. Постъпките му са насочени изцяло към това, което желае. Англия е там и той знае, че може да я изправи на крака. Въпросът е ще може ли да вземе властта в свои ръце?

 ↫↬
Моето мнение

Харесах романа. Не е нещо особено невиждано, но успя да ме завладее още с първите страници. Видях кураж да се изправиш на крака след като си паднал. Видях доблест, въпреки лицемерието. Видях и разбити надежди. ,,Буревестник“ е една от живите факли, които въпреки че връщат столетия назад в историята, показват света и идеала за света.
Обикнах персонажите, които посочих заради постъпките им и целите им. Идеалите им, въпреки и не идеални, са искрени и именно това ме спечели.
Смятам, че книгата е чудесно въведение, прекрасно представяне на самото начало на сблъсъка. Всеки, дори и този, който не обича особено предмета история, би могъл да научи нещо ново, без особени главоболия.
Харесах конструкцията на самото издание. Това е един от малкото наистина подредени исторически романи, които съм чела. В самото издание има бележки относно историческите факти и разминавания от Кон Игълдън, както и родословно дърво, водещо началото си от ЕдуардIII (1317-1377), което наистина е от голяма полза, както и карта, към която в началото бихте могли да се обръщате. Изданието е прекрасно, наистина.
Историята е чудесна и нямам забележки. Може би единственото, което малко ме изнерви в началото, бе накъсаното действие. Но в последствие всяко нещо си идва на мястото. Човек просто трябва да продължи да чете. И да внимава в час.


,,Войната на розите: Буревестник е книга, причислена към историческия жанр. История, интригуваща съзнанието, карайки го да навлезе в света на Розите. Опознавайки незнайната лудост, четящия би могъл да познае себе си. Целите си. Идеалите си. ,,Буревестник“ определено носи в себе си бурята. И то каква…

понеделник, 13 ноември 2017 г.

Гимназиален етап на обучение. Да четем или не? /8. клас/ #1


Здравейте, четящи!
В следващите няколко месеца (предполагам) ще се опитам да представя списъците със задължителна литература в гимназиалния етап на обучение (8.клас-12.клас). Ще има забавяния и големи паузи, тъй като не съм чела повечето произведения от 11. клас, както и от 12. клас. НО искам да знаете, че подобните ми постове ще бъдат отделени в сектор ,,Етикети“ като ,,Задължителна литература в гимназиален етап“, тъй че ред ще има и се надявам да успеете да се възползвате от него. Ще следвам старата програма на обучение, а от там всеки може да изведе и по новия модел.
Самата идея за този тип публикации не е оригинална, а по предложение на Вал от Чело коте книжки: блог за книги, картини, снимки, музика и филми , за което и благодаря! Благодаря и че четете! Надявам се да съм полезна на голям кръг от четящите задължителната литература ученици.


А сега нека премина към същинската част.

СПИСЪК СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА
8. КЛАС

Това може би е единствения списък, към който нямам почти нищо против. Смятам, че е близко до разбирането на всеки, та било о и осмокласник. А и имайте предвид, че следващите години няма да попаднете на по-искрени и тъй чувствени произведения.

I – стихове
Произведенията не са обемни, но все пак някои хора отказват да ги четат. И все пак. Винаги, когато не искате да четете нещо, то препоръчвам да го чуете два пъти на аудио запис. Мисля, че следващите стихотворения са налични в мрежата. 

ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ (1887г.-1916г.)

Стихосбирки: ,,Под сурдинка“
                          ,,Под тъмни небеса“

1. ,,Скрити вопли“
Копнеж по дома. Болка по родното. Скръб от изгубеното…
Все неща, някак твърде далечни на все още 14 годишните деца. Лично аз в 8. клас бях безкрайно отегчена точно от това стихотворение на Дебелянов. Как да кажа… Как мога да усетя болката от загубата на дома, за която говори Димчо Дебелянов, когато аз всеки ден си мисля колко по-хубаво ще е когато напусна… И все пак. Абстрахирайки се от желанието си да поемем пътя отвъд гнездото, въздишката по отминалото, та въпреки и в момента, в който я учите, да е неразбрана, вярвам, че в последствие би се върнала към вас.

2. ,,Помниш ли…“
Лично при мен именно това стихотворение на автора пробуди интерес към това да прочета повече от него. Смятам, че всеки има свой собствен затвор, вътре в себе си и ще се припознае в онзи заключеник в мрачния затвор…

ХРИСТО СМИРНЕНСКИ (1898г.-1923г.)

Стихосбирки: ,,Да бъде ден!“
                          ,,Стихове от 1922г.“
                          ,,Стихове от 1923г.“

1. ,,Братчетата на Гаврош“
Винаги актуални. Не само мизерията, но и жестокостта. Винаги са актуални.
Това стихотворение е учено в предишните години, тъй че смятам всеки има оформено мнение.

2. ,,Зимни вечери“
Нищета. Мизерия. Глад.
И над всичко това-жестокостта.
Белотата е в разрез с изкуствената светлина, от което проличава и жестокостта.
Определено трябва да бъде прочетено от всеки!

3. ,,Жълтата гостенка“
Вярвам, че за никого не е тайна, че смъртта на Смирненски е вследствие Жълтата гостенка- туберколозата.

НИКОЛА ВАПЦАРОВ (1909г.-1942г.)

Стихосбирки: ,,Моторни песни“
                          ,,Антология“

1. ,,Песен за човека“
Няма как да скрия- Вапцаров ми е слабост и според мен- един от най-великите български поети. В ,,Песен за човека“ проличава искреност и вяра в доброто, в човечността на човека. ,,Песен за човека“ може би най-точно описва всеки един (стига да се чете метафорично). Човекът пада, но именно в падението си може да открие сили и да се възвиси над всичко тленно и въпреки всичко.

2. ,,Борбата е безмилостно жестока“
За кръговрата на живота. Смелост и родолюбие. Национална борба и в нея-личността. Какво ли повече може да се каже?!

3. ,,Прощално“
*въздишка*
Винаги е хубаво и болезнено, когато чета стихотворенията на Вапцаров. Затова и толкова много ги обичам. Не вярвам да има някой, който поне веднъж да не се е докосвал до редовете ,,на жена ми“. А ако има-веднага да поправят своята грешка. Това е връх не само в творчеството на Никола Вапцаров, а и въобще в българската поезия.
Цветана Манева

ВАЛЕРИ ПЕТРОВ (1920г.-2014г.)

Стихосбирка: - 

1. ,,Японски филм“
Ако си творец-то би разбрал.
Ако си зрител-то би се поучил.
Смятам, че стихотворението кара да погледнеш нещата под друг ъгъл. Задава въпроси, та макар и да няма въпросителни. Струва ли си да го правя? Има ли защо?...

!!! Препоръчвам ,,Така веднъж във снежната алея…“

НИКОЛАЙ ЛИЛИЕВ (1885г.-1960г.)

Стихосбирка: ,,Песни“

1. ,,Съмна в сънните градини...
И до ден днешен-едно от най-противните ми стихотворения. Та чрез природата показвал душата, та не знам си какво правел… Не можах да го усетя.  Преходно-вечно, радост от живота… Виждам го, но не мога да го усетя. Винаги съм имала чувството, че Лилиев просто си е писал, колкото да не е без хич.

2. ,,Тихият пролетен дъжд…“

Отново. Като цяло картина на душата чрез природата, лично аз при Лилиев не мога да я усетя. Не мисля, че човек би загубил особено много, ако просто не се докосва до този тип лирика. 

ЕЛИСАВЕТА БАГРЯНА (1893г.-1991г.)

Стихосбирка: ,,Вечната и святата“

1. ,,Потомка“
Духът на Елисавета Багряна е свободолюбив, копнеещ за света и търсещ приключение и любов. Именно в стихотворението ,,Потомка“ този нейн дух се усеща. Вярвам, че що се отнася до това стихотворение, всеки го усеща различно. Но лично аз с всеки нов прочит виждам все по-ясно дивната хубост на духа.

2. ,,Стихии“
Отново на преден план е свободата, духа, скитничеството. В това стихотворение на Багряна човек може да прозре отвъд човешкото и да види връзката на човека с природата.

БЛАГА ДИМИТРОВА (1922г.-2003г.)

Стихосбирка:

1. ,,Жена"
,,Горда съм, че съм жена."
Нежно и лирично, пък и никой не би изгубил толкова много време. За ролята на жената. И етапите на една жена в живота.


II- разкази

Произведенията тип разказ също не са особено обемни. И все пак, от опит знам, понякога може да бъдат по-мъчителни и от четенето на ,,Робинзон Крузо".


СВЕТОСЛАВ МИНКОВ (1902г.-1966г.)

Сборник: ,,Съчинения в два тома"

1. ,,Дамата с рентгеновите очи"
Това е единствения разказ, към който изпитвам смесени чувства. Да си призная... В 8. клас бях безкрайно отегчена от този тъй ,,повърхностен" текст. Поглеждайки назад, виждам най-лошото в околното в този текст- суетата. Да, предполагам, че бих казала, че е по-добре текста да се познава. ,,Дамата с рентгеновите очи" може да представя повърхностното, но далеч повече е под плаща. Запомнете. Не бъдете взискателни към българската фантастика. 

ПАВЕЛ ВЕЖИНОВ (1914г.-1983г.)

Сборник: -

1. ,,В един есенен ден по шосето"
Именно след като прочетох този разказ на Вежинов, реших да прочета и други негови произведения. Такива като ,,Бариерата" и ,,Белият гущер" (и обикнах и двете повести по свой си начин).
Може би от българските автори на Павел Вежинов най-добре му се получава елемента на фантастичното. Това проличава и във ,,В един есенен ден по шосето". В обикновеното, елементът на извънземното е някак съвсем естествено представен. 
Определено смятам, че повече хора трябва да се запознаят с творчеството на Вежинов. А разказът не е никак лошо начало.


НИКОЛАЙ ХАЙТОВ (1919г.-2002г.)

Сборник: ,,Диви разкази"

1. ,,Дервишово семе"
Вярвам, че ,,Дервишово семе" е особено поучителен разказ. Не само това, но успява да се докосне до всеки един. Някак Рамадан и неговата любовна болка, кръстопътят, на който тъпче... Мисля, че кръстопътят е актуална ситуация в живота на всеки. Рамадан е персонаж, който въплъщава неизпълненото, горящия в огъня на желанието да направи, да отмъсти... Горящия от обич...
Виждала съм с очите си как хора, които не четат, говорят пламенно за разказите на Хайтов. Знам, че те са изключителни и могат да донесат много на всеки, който ги прочете. Затова и смело заявявам- ЧЕТЕТЕ! Историята остава за цял живот, поне така съм чувала. В моето съзнание все още е жива.

ЙОРДАН РАДИЧКОВ (1929г.-2004г.)

Сборник: -

1. ,,Нежната спирала"
Много-много аз описания не обичам. А този разказ е само описания. Абстрахирайки се от този факт, аз започнах да обръщам внимание на закодираното във всеки цвят. ,,Нежната спирала" е особено дълбокомислен разказ. Лично аз не мисля, че е подходящ за изучаване в 8. клас и все пак, стига да решите да го прочетете, вярвам, че аленочервената спирала ще се запечата трайно в съзнанието ви. 


III-повести
След романите, разбира се, най-много обичам да чета повести. Имайте го предвид.

ЕМИЛИЯН СТАНЕВ (1907г.-1979г.)
Повест: ,,Крадецът на праскови"
Любима повест, наистина. Помня как си казах, че просто ще я прелистя в един слънчев съботен ден, а в следващия миг се усетих как ми остават 3 страници и се свивам от плач. И до днес ме свива сърцето, когато си спомня за Елисавета и Обретенович, както и за тяхната обречена, но тъй красива в своите първи и последни искрици обич...
Повестта на Емилиян Станев е една от най-красивите повести, един от най-прекрасните текстове в българската ни литература. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРОЧЕТЕНА! 


IV- романи
Идва ме си на думата. При по-обемните произведения е малко по-сложно. Затова и ще се опитам тук максимално да ви улесня в решението.

ИВАЙЛО ПЕТРОВ (1923г.-2005г.)

Роман: ,,Преди да се родя и след това"
От всичко, което учихме в 8. клас, този роман ми е най-противен и до ден днешен. Където околните ми виждаха нещо смешно, аз виждах простащина и несполучлив опит за остроумие.
,,Преди да се родя и след това" е роман, който показва патриархалните ценности на обществото (можете да видите това и в ,,Дервишово семе"), пречупени през призмата на комичното. Лично аз комичното не го видях. Но пък кой знае...?
Все пак за себе си ще кажа-не смятам, че романът си струва да се чете целият роман. С откъси и отделни извадки от учебника по литература се постига същия резултат и с по-малко нерви. 


Надявам се публикациите от този тип да ви бъдат полезни. ще се радвам да разбера, че наистина е така.

неделя, 5 ноември 2017 г.

Ревю: ,,Контакт“-Карл Сейгън


,,Ние получихме покана. Много необичайна покана. Може би покана за пиршество. Земята никога досега не е била канена на пиршество. Би било неучтиво да откажем."

За Карл Сейгън и неговите научни постижения
Карл Сейгън e роден на 9 ноември 1934 г. Той е американски астроном, астробиолог и популяризатор на науката. Основател на научната дисциплина астробиология в началото на 60-те години на ХХ век и предложил идеята за програмата SETI за търсене на извънземен разум. Неговата научна и творческа дейност е пряко свързана с НАСА.
Сейгън е сред първите, които изказват хипотезата, че спътникът на Сатурн – Титан и спътникът на Юпитер – Европа може да притежават океани (в случая на Европа океан под повърхността) или езера, правейки хипотетичния воден океан на Европа потенциално обитаем.
Той прави допълнителни предположения относно атмосферата на Венера и Юпитер, както и сезонните промени на Марс. Сейгън установява, че атмосферата на Венера е изключително гореща и суха. Сейгън размишлява по въпроса дали има живот в облаците на Юпитер. Той предполага, че сезонните промени на Марс са вследствие на духан от вятър прах, а не вследствие на растителни промени, както предполагат други организми.
Карл Сейгън умира през 20 декември 1996 г.

РЕВЮ

 Той ми каза:
,,Защото не ти преподава и не те учи, а те ,,развежда“ из Вселената.“

Това са думи на един български автор (Кръстю Мушкаров) след като споделих в една от групите за обичащите да четат, че книгата е трудна за четене. В интерес на истината ,,Контакт“ е книга, която до страница 300 четох с резерви и с особени затруднения. Но нека първо ви представя накратко за какво иде реч, за да може поне малко да разберете какво искам да кажа. Но определено трябва да се прочете, за да ме разберете изцяло.
↩↪
Накратко за историята
,,- Ако се страхуваме-говореше той,- няма да постигнем нищо. Това само малко ще ги забави. Но запомнете: те знаят, че сме тук.“

Вглеждайки се във вековете назад във времето можем да разберем копнежа. Човекът е малка част от единен организъм, прашинка в Космоса. Човекът мечтае за живот и интелект извън малкия си дом- планетата Земя. А желанието го кара да търси начин…
Проектът ,,Аргус“ дава възможност да се осъществи наглед невъзможното. Контакт, доказващ съществуването на извънземен интелект, намиращ се някъде във Вселената.
Един ден човешката история и бъдеще се променят завинаги. Толкова желаното Послание е факт. Сигналът е засечен, установен е Контакт. Неизвестен обект, намиращ се на 26 светлинни години от Земята, близо до звездата Вега, излъчва съобщение. Доказателство, че човекът не е сам…и никога не е бил.

История, която шеметно разтърсва из основи цялото човечество, с всичките му представи и вярвания. История за Вселена, напълно непозната на една едва прохождаща цивилизация…
Моето мнение

Накратко. На учените не им се отдава да пишат художествена литература.  ,,Контакт“ е книга, в която Карл Сейгън е наблегнал на идеята за нещо отвъд. Основавайки се на Познатия свят, чрез физиката и астрономията, той обяснява Вселената и вярата като такава. Именно в обяснението се губят характерните черти на персонажите, а действието е поставено на преден план. Героите са просто споменати и почти през цялото време остават в сянката на нещо неизвестно. Дори и главната героиня (Елеанор Ароуей) е някак недоразвита.
В самото начало на романа, авторът представя Ели (главната героиня) в първите й стъпки в живота. Но Сейгън в същото време успява да направи достъпа на читателя до същността й някак ограничен. Представянето на Ели е накъсано, странно далечно.
Да, признавам. В ,,Контакт“ има някои глави, които изцяло плениха съзнанието ми. Не само това, но и начинът, по който Сейгън успява да вплете любовта в цялата научна среда и взора на човека във Вселената, макар и несполучлив в 2/3 от книгата, накрая на историята е просто забележителен.
,,Беше проучвала Вселената през целия си живот, а бе пропуснала най-важното послание: за малки същества като нас огромното пространство е поносимо само чрез обичта.“
С идеите, представени в книгата, ,,Контакт“ определено ще остане в съзнанието ми. Но не толкова с изпълнението, колкото с идеята. Глави като 1.,,Трансцедентни числа“ и 16. ,,Озоновите стареи“ задържаха вниманието ми. А и между редовете се открива огромен обем информация. Но книгата по-скоро се доближава до  научен доклад, отколкото до художествена литература.

П.П. Все пак се радвам, че имах възможността да се ,,запозная“ отблизо с труд на Карл Сейгън. Искрено уважавам дългогодишния му труд, а и не вярвам някой да отрече ползите от предаването му ,,Космос“, което и до днес е останало в съзнанието на милиони хора по света.

А аз отвърнах:

,,Развежда“-л е из Вселената, в която е вярвал. Само по себе си това е забележително. Но понякога не е достатъчно някой просто да те развежда. Из нещо. Необятно.“

С искрени благодарности на издателска къща Бард за предоставената възможност.

понеделник, 30 октомври 2017 г.

За въпросите отвъд… ,,Планината Броукбек“- Ани Пру


ПРЕДРАЗСЪДЪК ВСЕКИ ТУКА ОСТАВЕТЕ

Днес съм тук, за да разкажа на теб, читателю, една история. Някои хора биха казали за тази история, че е ,,нетипична“, други биха я нарекли ,,любовна“, а онези, които не побират в съзнанието си различието и не се примиряват  с Човека- ,,изродщина“. Но надписът, който аз слагам в началото на тази публикация важи за всеки един. Приканвам те преди да престъпиш нататък, да оставиш всяка бариера. Ако си способен, то тогава смело можеш да се гмурнеш в написаното от мен. Ако не, то моля да затвориш публикацията и просто да не я четеш.

,,Планината Броукбек“
Приклещен. 
Между Разума и Сърцето.

,,Някои чувства наистина не могат да бъдат обяздени…“

Всичко започва през лятото на 1963 година. Ани Пру представя пред погледа на читателя Енис Дел Мар и Джак Туист- двама млади мъже, твърдо решени да открият своя път в света. Докато Джак е мечтател, търсещ, искащ и чакащ нещо, което не съзнава, Енис е някак отдалечен и отдръпнат, не подозиращ за своята същност. Силата и желанието за по-добър живот ги карат да търсят начин. Така именно двамата се озовават като наемни работници за едно лято в планината Броукбек. 
Дните и нощите, прекарани заедно, горе в планината, усещането, че на пръв поглед незначителния разговор с човека до теб е от огромно значение, споделеното чувство на спокойствие… някак белязват завинаги лятото на 1963 година…
Но както винаги след сгряващото лято идва прохладната есен, носеща със себе си пустота и самота. Грижи и лъжи забулват истинското чувство. Съществуването сред Другите слага непреодолимо препятствие. Но колкото и да бъде потулвано, Чувството е там, споменът е там…
А желанието кара човека да надскочи всичко…

↶↷
Самата аз говоря за книгата след препрочит. Общо три пъти съм прочитала книгата от кора до кора и мога да кажа, че историята винаги поставя пред мен нови и нови въпроси. 

,,Ами ако..."

Книгата на Ани Пру носи не само усещане, но и особено наболели във всяко едно общество теми. За сексуалността и приемането ѝ. За различието. За принудата.
Аз съм се намирала в три етапа на Човека, като личност. Минала съм през отричането на подобен тип еднополови човешки връзки. След което преминах и през опит за приемане на нещо ,,изкривено“, както масата в обществото се опитва да наложи. Третият етап за мен бе приемането на красотата на различието в Човека и извън него. Истината е, че що се отнася до всичко, което поставя тази книга, цялата тежест в едно на вид 29 листно книжле, в момента не знам къде се намирам. Като обикновен човек, като личност, аз търся своята истина. И именно в търсенето за Човека, пред мен изкачат хиляди въпроси...

Ако същността на Човека е един особено комплексен модел и аз спокойно, според този зададен модел, мога да изкажа мнението си… то защо друг свободно да не може да изрази сексуалността си? 
Мнението различно нещо ли е от сексуалността? 
Защо мнението трябва да се мери с различно мерило от сексуалността на Човека след като Машината е събирателна на всички съставни части и при липсата на един компонент, самата Машина би била в неизправност?

,,Планината Броукбек“ задава въпроси. Авторката, с наглед обикновени и съвсем елементарни състояния, представя Големия взрив, в който се ражда всеки един. Въпросите са хиляди, а отговорът често пъти се намира в приемането.

 ,,Имаше едно зеещо пространство между това, което знаеше и това, което се опитваше да вярва, но нищо не можеше да се промени, а ако не можеш да поправиш нещо, трябва да го приемеш."

*,,Планината Броукбек" е творбата, вдъхновила режисьора Анг Лий за едноименния филм с участието на Хийт Леджър и Джейк Джиленхол.*

четвъртък, 12 октомври 2017 г.

Being nice SUCKS!


Гадно е да бъдеш добър!
Понякога това се превръща в неоспорим факт. И не само що се отнася до книгите. Добротата предполага безкористност. И на добротата трябва да се отвърне с добро или най-малкото-с благодарност. Така се очаква. Това е редно. Но неблагодарността е по-близък побратим в ежедневието или просто така ми се струва?
Уилям Шекспир  е казал:
„Няма ни добро, ни зло – тях ги създава нашата мисъл.”
Щом човешката мисъл е успяла да създаде нещо тъй ,,очарователно" като разделението, то съответно допускаме, че в случая доброто и злото съществуват. Но доколко си струва да бъдеш добър с другите, когато в замяна получаваш обиди?

Безкрайно съм отвратена от нещата, с които се сблъсквам почти всеки ден. Промяната у хората, които до вчера си смятал за приятели, е видимо осезаема. А избиването на емоцията най-често не е вследствие на едно единствено действие. Колко дълго хората трупат в себе си гняв към другите и къде именно се намира ръбчето на чашата, пълна с горчилка?
Е, предполагам, че отговорът на последния ми въпрос, няма един отговор. Думата зависи определя мига. А и хората сме променчиви същества. Понякога добри, друг път лоши. По-често сме лоши. С околните. Със заобикалящото ни. Със себе си. Защо? Защото  всичко влияе. Но справедлив ли е гнева ни? В повечето случаи не е. Крайно неоправдан, той се проявява в най-неподходящите моменти. Таеното през дълъг период от време си казва думата. А онзи, върху когото се излее кофата с помията, започва да носи онова, от което току-що си се освободил ти. Осъзнаваш ли го?

Струва ми се, че нещата не стоят така само в отношенията помежду ни. Често пъти сме добри и спестяваме доста неща, що се отнася до живота. Без значение дали се отнася до картина, музика или книга. Често пъти внимаваме и предъвкваме първоначалната мисъл, която е минала през главата ни, за да не нараним някого. Авторът и почитателите на творбата. Именно тази ни добрина в даден момент играе лоша шега... 

Случвало ли ви се е да попадате на поредица от лоши произведения? Седите, осмисляте ги и се опитвате да намерите смекчаващи нещата обстоятелства. Но творбата променя ли се? Със сигурност не. 
И така... Нижат се поредиците от произведения, които не са задоволителни и намираш оправднание да не споделиш мнението си или поне да смекчиш мнениео си. Защо? Защото живееш в общество, разбира се! Хубаво е да си различен, ама не винаги.
И идва следващото произведение. Не знаеш дори какво е, но гневът, натрупан от предишните, се отприщва точно при това произведение. Виновно ли е? Ами не, но пък обстоятелствата са такива...

При желание може да го приемете като метафора.

Не бива да позволявате на предишното да определя следващото. Може би именно на това се дължат и книжните застои на някои читатели? Вие какво мислите?

За личните постижения, целите и неизпълнените обещания #2

Здравейте, четящи! Днес ми се ще да споделя нещо повече за себе си. Ще го направя в тип обобщение. Надявам се да успея да задържа внима...