Всяко действие влече последствия в ,,Орденът на асасините"


ДЪЛБОКАТА МЪДРОСТ ПОРАЖДА ДЪЛБОКА СКРЪБ.
КОЙТО ТРУПА МЪДРОСТ ТРУПА ТЪГА.

Добре дошли в света на величието!
Днес реших да споделя с вас огромния свят на ,,Орденът на асасините", поредица базирана на компютърната игра Assassin's Creed и написана от английския писател Оливър Боудън. Днес реших да ви представя 6 неразказани истории. 

➸Първата на Върховния учител асасин Алтаир ибн Ла-Ахад,
Пътят на Мъдростта. 
Втората ни разкрива Пътя на Отмъщението, 
асасинът Ецио Аудиторе да Фиренца. 
Третата ще ни поведе по Пътя на Алчността, 
заедно с асасина Едуард Кенуей към Черния флаг. 
Четвъртата ще разкаже за Пътя на Възмездието
 на Хайтам Кенуей. 
Петата ще ни разнищи по Пътя на Борбата, 
за да ни изгради в Единство с Арно и Елиз. 
А шестата ще ни въведе дълбоко в Подземен свят, 
за да не излезем никога...

Добре дошли в света на величието!
Готови ли сте?

ИСТОРИЯТА ГОВОРИ ЗА 
ОРДЕНЪТ НА АСАСИНИТЕ

Орденът на асасините
Това е организация, активна в Близкия изток  в периода VIIIв. -XIVв., известна с практиката на убийства на политически противници. Въпреки страха на християните от асасините, те не обръщат повече внимание на кръстоносците, отколкото на другите мюсюлмани, които не са от тяхната секта. В последствие асасините се превръщат в наемници на християнски и мюсюлмански благородници, докато накрая не стават една от многото малки ислямски секти. Днес исмаилитите все още съществуват, но не като екстремистка организация, а като търговци и занаятчии. 
Самото име „асасин“ означава още убиец.

КНИГА I
,,Тайният кръстоносен поход"
Историята на Алтаир ибн Ла-Ахад 

Не е важно как сме изпълнили задачата,
 а дали сме я изпълнили.

Бащата на Марко Поло - Николо, решава да разкрие тайната, която е криел цял живот - историята на Алтаир, Върховният Учител на асасините. 
Но какво ще открие тази история?

Годината е 1191.
Изминали са повече от 3 години от превземането на Светите земи.

Алтаир ибн Ла-Ахад е всепризнат член на Братството. Той винаги се е подчинявал на Правилата. Но един ден той нарушава три от най-важните правила. И статутът му е отнет. За да го заслужи отново, за да се очисти от срама, Алтаир се отправя на самоубийствена мисия, която го отвежда в Светите земи и го изправя срещу деветима от най-свирепите му противници. Докато се опитва да докаже себе си пред Ордена  на асасините, Алтаир разбира цялата същност на Братството. Но сблъсъкът е нещо повече от война. Това е борба на Живот и смърт, на Тамплиери срещу Асасини. 
Кой ще победи?

Разказ за живот, превърнал се в пътуване. История, белязана от една безпощадна борба, която ще промени завинаги хода на историята... 
🜓
КНИГА II, III, IV
,,Ренесанс"
,,Братството"
,,Прозрение"
Историята на Ецио Аудиторе да Фиренца

Животът е прекрасен, когато имаш всичко. Но какво става, когато всичко, което е било твоя живот се превърне на прах?

,,Ренесанс"
Мислех, че се уча да живея,
а всъщност съм се учил да умра.
Леонардо да Винчи
Годината е 1476.
Предателите са навсякъде. Коварни. Жестоки. Безмилостни. Много по-жестоки, отколкото някой може да предположи. Коварството коства на Ецио цялото му семейство. Несправедливо обвинени бащата и братята на Ецио са екзекутирани. За една нощ животът на главния герой просто изчезва.
Жаждата за мъст, която си поражда у 17 годишния Ецио се превръща в задвижваща сила. За да отмъсти, той става част от забуления с мистерии Орден на асасините. Докато овладява изкуството на смъртта, Ецио попада съвсем неочаквано в лабиринта на ренесансовите политически интриги. Но Ецио е решен да отмъсти за семейството си.
Въпросът е...Достатъчно ли е?

,,Братството"
Непобедим съм, защото съм посветен...

На границата между XV и XVI век.
Вечният Рим е под властта на рода Борджия. Някога могъщ, сега градът е в руини, прояден от корупция, потънал в кръв, раздиран от политика и религия... Чезаре Борджия, по-коварен от баща си - папа Александър VI, Родриго Борджия, няма намерение да спре пред нищо, за да покори цяла италия...
Само Братството може да помогне на Ецио да освободи света от тази напаст...

,,Прозрение"
Злина ли е да използваш зло,
за да се сражаваш със злото?

В  началото на XVI век.
Светът е просто арена на машинации и убийства. В него бунтът се заражда в тъмните недра и мрачните алеи, чака търпеливо своя час. В този свят, който има властта да убива, има силата да променя.
Какво ти остава,когато си спечелил всичко? 
Когато си победил всички?
За да получи отговори на най-важните въпроси, Ецио поема по пътя на миналото, изминавайки пътя на Алтаир. Следвайки Пътя, той попада в Новия Рим - Константинопол, сърцето на Великата Османска империя. Там нарастват силите на вековния враг на Орденът на асасините - тамплиерите, а това заплашва света.
И ето, че за Ецио настъпва 
решаващата битка...
⥌⥍
КНИГА V
,,Черният флаг"
Историята на Едуард Кенуей
Докато империите произвеждат богатства,
ние ще сме там, за да ги обезкървим!

1719 година... 
Златна ера...на пиратството. Време за кражби, корупция и власт.
Едуард Кенуей е млад, безочлив глупак. Роден в бедност, в семейството на фермери, той е заслепен от мечтата да бъде богат. И такъв случай се отдава. и то как...
Когато собствеността на родителите му е нападната и опожарена, Едуард решава, че е време да напусне дома. скоро след това той се превръща в най-опасния пират на своето време. Но алчност и предателство бележат неговия път. и именно заради това скоро той се оказва забъркан във вековната борба.
А бъдещето зависи от неговия избор...
КНИГА VI
,,Възмездие"
Историята на Хайтам Кенуей
Не се опиянявам от умението да убивам.
Просто съм добър.

Годината е 1735.
Лондон. Хайтам Кенуей и неговото сърце. Още от дете той поставя цялото си сърце и душа на върха на острието. В навечерието на неговия десети рожден ден домът му е нападнат. Баща му е убит, а сестра му-отвлечена. В тази нощ Хайтам прави опит да защити семейството си, извършва убийство. И това бележи целия му живот...
Воден от желанието да отмъсти, Хайтам поема по пътя на Възмездието. Но той е заобиколен от предатели, конспирации и власт. А за да възмезди, за да се спаси и да продължи, Хайтам трябва да направи едно. 
Трябва да приеме съдбата си на асасин...
↫↬
КНИГА VII
,,Единство"
Историята на Арно и Елиз
Напразни усилия, наистина. Научих, че няма какво да науча. Щях ли да видя отново Ръдок? Съмнявах се. Не бях сигурна дали ще изпълня заплахата си да го преследвам докрая, но разбирах едно, - че какво повечето неща в живота, и това изглежда по-лесно на думи, отколкото на дело.

Годината е 1789.
Париж. Величие в зората на Пожар. Реки от кръв по улиците в името на братството. Френската революция и нейната висока цена...

В тези бурни времена, когато смисъла на бедността и богатството се размиват и единството на народа се пропуква, двама млади души се борят за себе си и своето оцеляване. 
Елиз и Арно, двама млади въвлечени в един свят, пълен със смъртоносни капани, лъжи и измамни лица... Търсещи себе си някъде между...
Дали ще успеят?
↓↓↓
КНИГА VIII
,,Подземен свят" 
История отвъд познатото...
Докато си разузнавал...
си започнал да го виждаш като човешко същество, нали?

Годината е 1862.
Лондон е във вихъра на индустриалната революция. Строежа на първата подземна железница вече е факт. Но когато в изкопа е открит труп, се отваря стара рана, Старата, вечна борба...

Позор. Асасин с мрачни тайни се е внедрил под прикритие. С една мисия. Да освободи столицата от смъртоносната хватка на тамплиерите, жадни за власт и мощ. Скоро Братството го познава като Хенри Грийн.
Но можем ли да вярваме на всичко,
което се казва?

↲↳
МОЕТО МНЕНИЕ

Хей!
Ето, че ви представих накратко всички осем (засега) книги от поредицата ,,Орденът на асасините". Истината е, че аз не си падам по четенето на поредици, но тази поредица е една от малкото, които наистина са ме грабвали. Всички книги, които я съставляват, представляват един грандиозен замисъл. През вековете света на технологията се изменя, но Човека-не. Той винаги е искал власт и винаги се е борил срещу нея. Човекът...
Самият факт, че съм прочела всички книги от поредицата говори достатъчно показателно за нея. Трябва да призная, че с някои книги ми беше особено трудно. Самата аз не ги четох хронологично, тъй като нямах тази възможност. Пъзелът при мен се редеше не последователно, а на части, минало и настоящето се сблъскваха постоянно. Също така трябва да кажа, че харесвам някои книги от поредицата, повече от други. Моите любими книги от поредицата са ,,Ренесанс", ,,Възмездие", ,,Единство" и ,,Подземен свят" (колкото и трудно да ми вървеше четенето на последната). Но да не ви занимавам с това.
Действието във всички книги се развива интензивно. Именно това харесах. Картините не са натоварени със излишни подробности, което само по себе си не натоварва четящия допълнително. Освен това има преплетени и мистерии. А самите асасини, също както и четящия, редят пъзел, една масивна картина на света. 

Препоръчвам поредицата с двете си ръце. Но четенето на всички книги не е никак лесно. Дори бих могла да кажа, че към края човек се уморява. Хубавото е, че книгите могат да се четат, както заедно, така и поотделно, което не ви задължава да прочетете цялата поредица. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел