Младостта познава смелостта в ,,Млада гвардия“, роман на Александър Фадеев

,,...И главното - запазихте себе си... А-а, там е работата - 
възкликна той, сякаш някой му възразяваше. - Да се умре не е трудно..."

Преди да започна със същинската част на тази публикация, ще си позволя накратко да обясня. Ще обясня какво точно е Млада гвардия и ще ви представя част от биографията на неособено известния съветски писател Александър Фадеев. Правя го с цел да разберете по-лесно същината на самата история. 

ПОГЛЕД КЪМ ИСТОРИЯТА

,,Нищо не сближава така хората, както преживените заедно трудности."

„Млада гвардия“ е младежка нелегална организация на територията на град Краснодон, Луганска област, Съветска Украйна, участвала в съпротивително движение на територията на СССР, окупирана от Нацистка Германия по време на ВСВ. Тази организация действа в периода септември - декември 1942 г. През януари-февруари 1943 г. голяма част от участниците са арестувани, жестоко мъчени и умъртвени от германските окупационни власти. 

⤥⤦
АЛЕКСАНДЪР ФАДЕЕВ

Александър Фадеев е руски съветски писател, роден на 24 декември 1901 г. Участва във военните действия в Далечния изток през периода 1919г.-21 г., където е раняван  2 пъти. Той е главен редактор на редица вестници и списания. Публикува още от 1923 г. Фадеев е сред създателите на Съюза на съветските писатели и негов председател от 1946 до 54 г., като продължение на 20 години ръководи писателската дейност в СССР.
Измъчван от раздвоение и алкохолизъм Александър Фадеев се самоубива със собствения си пистолет на 13 май 1956 г. 
Погребан на Новодевичето гробище. Творчеството му е представено в Събрани съчинения в 7 тома.
⤎⤏
ОЩЕ ЗА ,,МЛАДА ГВАРДИЯ"
В ИЗКУСТВОТО

Литература
Романът „Млада гвардия“(1945г.-'51г.) -  Александър Фадеев благодарение на който те получават международна известност. Пресъздадени са действителни събития.

Кинофилми
„Молодая гвардия“ - съветски игрален филм от 1948 г. по едноименния роман на А. Фадеев, режисьор Сергей Герасимов
„Последняя исповедь“ - руски сериен игрален филм от 2006 г. по едноименния роман на А. Фадеев, режисьор Сергей Лялин, сценаристи Юрий Аветиков, Евгений Котов; добавен е религиозен подтекст
«Молодая гвардия. По следу предателя…» - руски документален филм от 2006 г., разследване на телевизионна програма.

Други
„Молодая гвардия“ - опера (4 действия, 7 картини) на Юлий Мейтус от 1947 г.
„Распятая юность“ - рок опера на Юрий Кукурекин от 2013 г.
________________________________________

Една от вечните истини е пътят на борбата- борбата като начин да спечелиш свободата си, онази...истински жадувана, дори идеализирана свобода. В чисто човешки план, тази свобода се е превърнала просто в блян. Всеки е зависим от нещо. Но какво става, когато откриеш лицето на онази скрита химера, на онзи потисник и насочиш цялото си същество в името да се освободиш? Какво става, когато свободата вече не е просто идеална, а реална цел? Когато от това зависи дали ще живееш или ще умреш?...

Е, нека разберем!


↫↬
НАЧАЛОТО НА ЕДНА БОРБА

Напред към светлото утро, другари, в бой до смърт!
Със щик и със куршуми да си пробием път...
Трудът над всичко да владее,
светът в единство да живее,
в бой, млада гвардия на трудовите хора!
Песен за младежта

В години 1942-'43, на територията на СССР 

,,-Не, погледни само, Валя, какво чудо е! Прелест! Сякаш е изваяна..."

Красота в един грозен свят, разбит от войната. За младостта, незасегната все още от ужасите на Великата ВСВ, красотата е още неопетнена. Така е докато съобщението не уведомява. Врагът, в лицето на немеца, навлиза в територията на откъснатата и сякаш незасегната земя отвъд Донец, дълбоко във вътрешността на Украйна, в Съветския съюз. Врагът настъпва решително и жестоко. Посред  това протича и подготовка за бягство на всички по-видни и способни да се откъснат от родното комунисти. А град Краснодон е оставен в силните ръце на смелите братя комунисти, решили, па макар и с риск за собствения си живот, да попречат на врага да обругава безнаказано родната земя. Партизани и нелегални са оставени да пречат на работата в тила на врага, готови да жертват живота си в името на оня Съюз, в който вярват... 
Населението се разбягва. Младите, които имат сили да оставят баща и майка, тръгват да дирят спасение. Старите остават да пазят родното... Но нещата не винаги протичат по план. 
Онези, които са решили да се изтеглят към все още свободната руска земя са заловени от немските войски и принудени да се върнат в родните места. Така именно, сред кръвта и мъката да гледаш бащиното огнище обругано, сред смъртта на невинни братя, предатели и хора, с които си делил до преди миг радости и скърби, пламва един светъл блян. Смелост в сърцата на младите да помогнат за спасяването на Родината. Така се ражда една легенда...
Млада гвардия

⤺ ⤻
Моето мнение 

,,Млада гвардия", роман на руския съветски писател Александър Фадеев, напълно заслужава да се нарече класика. Малко са историческите романи, които биха могли да предадат събитие като настъплението на немските войски в СССР през 1942 година и да не бъдат оплетени откъм действие и подробности. Александър Фадеев, който е живял именно в периода на Големите промени (визирам ПСВ, Октомврийската революция, периодите на одържавяване, ВСВ и събитията след това...) е уловил и предал духа на човека, продукт на тези промени. Човек, оформен от идеята за равенство и братство, и онзи, който е отровен от нея. За обичащия Човек, отдаден на една вечна борба.

,,За любовта са еднакво необходими и суровите изпитания на живота, и живите спомени за онова, как е започнала любовта. Първите свързват хората, а вторите не ги оставят да стареят. Велика е свързващата сила на съвместния път, щом като винаги ви вълнува чувството, което може да се изрази само с тия думи: ,,А помниш ли?..." Това дори не е спомен. То е вечната светлина на младостта, зов към по нататъшния път, към бъдещето. Щастлив е оня, който е запазил това нещо в сърцето си..."

Истина е, че за романът на Александър Фадеев - ,,Млада гвардия", може да се каже малко. Проследява сравнително кратък период (от юни-юли 1942г. до февруари '43г.), но този период е наситен със събития, сблъсъци и промени. В романа действието не е съсредоточено върху конкретен персонаж, а разгърнато и някак разпределено по роли, както е във пиеса. И всеки представен персонаж играе своята роля. Но героите са наистина много. В романа си Александър Фадеев е преплел десетки-стотици животи и ги е свързал в една борба. 
Но не се лъжете. Това е роман, който е изключително труден за четене. Замисълът е масивен, персонажите са много, действието е с променливи отенъци (може да е едновременно много лежерно и наситено с действия, емоции...). Самата аз го четох в продължение на един месец, имаше моменти, когато с дни не четях и обмислях. Затова и смея да кажа, че това е роман за отбрана аудитория, за хора, които четат 1) ...исторически романи, 2) ... които са чели съветска литература, 3) ... които са склонни към вглъбяване, а не търсят просто и само действие.

Аз самата обикнах ,,Млада гвардия". Харесах цялостната идея, начина на поднасяне на информацията, дори и симпатията на автора към социалистическата идея за братство, за равенство между хората. Трябва да се има предвид и че самите персонажи не са плод на въображението на автора, а реални личности. Романът е направен по действителни събития. Определено ,,Млада гвардия" е едно от най-силните четива, които съм разгръщала. Но освен това е и една от най-трудните за ,,поглъщане" истории, които съм разгръщала.

,,Млада гвардия", роман на съветския писател Александър Фадеев, е един силен разказ за вярата на социалистическия човек в правдата, в любовта, в справедливостта и силата на духа. Това е легенда за смелостта на Човека в свят на жестокост...

Коментари

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел