Човешката плът не може да не изпитва в ,,Хиляда и една нощ"


Честит празник на малки и големи!
Четете и вярвайте, че светът може да е добър!
На 2 април всяка година се чества Международният ден на детската книга. Този празник се отбелязва от 1967г. Интересното е, че датата 2 април съвпада с рождения ден на един от най-обичаните автори, датският писател Ханс Кристиан Андерсен, сътворил едни от любимите приказки на поколения читатели, сред които са: ,,Палечка", ,,Малката русалка", ,,Грозното патенце", ,,Новите дрехи на царя" и моята любима негова приказка- ,,Храбрият оловен войник".

В чест на този празник реших да споделя с вас впечатленията си от не толкова детските приказки на арабския свят. Трябва да призная, че четенето на този вариант на ,,Хиляда и една нощ" беше моят първи досег до арабския свят. Избрах първият ми досег да е чрез преразказ, защото не се чувствах особено уверена, че ако започна оригиналните приказки ще ми стигнат силите да ги довърша. Другата причина е, че напоследък така си  подредих графика, че и муха не може да бръмне покрай мен без да си е записала час. 

Та така. Няма да ви занимавам излишно, а направо ще премина към света на ,,Хиляда и една нощ". Ще се опитам да ви преведа от шумните улици на Багдад до най-тъмните кътчета от недрата на земята. Ще слеем света на човешкото и света на магическото в едно.


⤺⤻
Имало едно време, о мъдри и честити царю...

В далечните земи на Индия и Китай, по времето цар Шахрияр, властвала скръбта над земята. Някога, много отдавна, царят познавал щастието. Но тогава между Шахрияр и щастието се наместило предателството на жената, която обичал. За да си отмъсти за нанесената рана, цар Шахрияр решил да накаже всички. Всяка нощ царят отнемал невинността на една девица, а с първите лъчи на зората отнемал и живота ѝ...
Посред растящия гняв на народа, царят продължавал с цялата си жестокост да отмъщава на своя невидим враг. Тогава срещу него решила да се изправи младата и хитра девойка Шахразад, дъщеря на самия велик везир, който всяка вечер избирал девойката, която да падне под гнева на царя. За ужас на везира Шахразад пожелала да бъде следващата булка на царя. Но тя намислила план. Всяка нощ младата Шахразад разказвала на владетеля по една приказка и тъкмо на зазоряване спирала на най-интересната част. Цар Шахрияр, изгарящ от любопитство  да разбере края, оставял Шахризад да живее още един ден.
И така младата девойка започнала с една приказка, а постепенно нанизала една след друга историите, като ги превърнала в своя щит срещу Дамоклевия меч, надвиснал на главата ѝ. Всяка нощ. Докато един ден...

↻↺
,,А истината скрих дълбоко - в кладенеца, който изкопах в сърцето си."

В съзнанието ни някак се е вкоренила мисълта, че приказките са за децата. Но, стига да се замислим, в някои приказки има много повече истина, отколкото в романите за възрастни. Приказките от ,,Хиляда и една нощ" са именно такива.

,,Знам, че ще си спомниш за мен, но едва тогава, когато няма да мога да ти помагам; знам, че ще мислиш за мен с любов и нежност, но едва тогава, когато вече ще е твърде късно."

Книгата, за която днес реших да ви разправя, е едно уникално издание. Благодарение на прекрасния език на Ханан ал-Шейх и вълшебните илюстрации на Дамян Дамянов, това издание успява да синхронизира света на чувственото и на материалното, като преплита две изкуства в едно. 
В изданието са събрани деветнадесет класически истории, с които аз лично не се бях сблъсквала. Когато си поръчах изданието, очаквах приказките за Аладин, за Али Баба... Иначе казано-очаквах познатото. Но се сблъсках с неочакваното. 

,,Обзет от голямо отчаяние, си мислех как само преди един ден бях знатен принц, а сега се бях превърнал в никой; как бях богат, а сега бях беден; как имах семейство, толкова голямо, че не можех да преброя членовете му, а сега бях останал съвсем сам. Бях изгубен в чужди земи, независимо че познавах всеки камък в собственото си царство."

Вместо летящи килимчета и щастлив край, благодарение невероятното издание на CIELA, успях да се запозная с ужасите на живота. Преминах през историите на трима дервиши, три изстрадали сестри и един Хамалин. Бродих из Багдад заедно с Хитрата Далила и наблюдавах хитростта на Рибаря. Останах изумена от лабиринта, в който постепенно се превръщат историите на Шахразад. Всяка история се допълва от следващата, а случайността е добре дошла за разказвача. И така всяка нощ, още една история се създава благодарение на жестокостта. Кой би могъл да отрече нейната полза?

,,Човек никога не бива да действа според това, което чува от другите, а да търси и да открива истината сам."

Това са деветнадесет добре познати истории. Истории за любов, гняв, страст, омраза, желание, болка. Истории между живота и смъртта... 
А над всичко е копнежа за една зора.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел