Ревю: ,,Войната на розите: Буревестник“- Кон Игълдън #1


,,Сър Уилям, има моменти, в които Англия триумфира, и други когато...търпи провали. Устояваме и продължаваме напред. Не ни приляга да се обръщаме назад, да сочим с пръст и да казваме: ,,А, това не биваше да се случи. Това не биваше да се позволява.". Подобна гледна точка е типична само за хора, които се вторачват в миналото, сър Уилям. За онези от нас, които имаме воля да вървим напред, това е сякаш влизане в тъмна стая със затворени очи. Не всяка стъпка накриво или всяко препъване може да се прецени точно, преди моментът да е отминал, нито пък трябва да бъде така."

Неделя. Ужасен ден, а?
Мързелът и желанието за спане надвива. Но пък инатът и желанието ми да разкажа са по-силни.

Днес съм тук, за да ви представя една книга. Не коя да е книга. А Книгата, която ще разбие илюзиите. И това е първа част от поредицата ,,Войната на розите“, а именно- ,,Буревестник“.
Роман за управлението на ХенриVI (1422-1471) и всички събития довели до един от най-кървавите и дълготрайни сблъсъци в историята- Войната на розите. История, разбулваща тайната…

Преди да започна със същинската част искам да ви кажа нещо. Наскоро разбрах, че книгата е част от поредица. Не разполагам с #2, но в скоро време смятам да я набавя и прочета. Жалко, че ми се налага да разкъсвам така книгите, не ми се иска.

 
ИСТОРИЯТА
Ланкастър или Йорк?
Кой да заеме престола на Англия?
Всичко започва в година 1437. ХенриVI е вече пълнолетен, но напълно неспособен да управлява. В сравнение с войнолюбивия си баща (ХенриV), синът е агънце в ръцете на вълците. Всеки успява да изкопчи желаното без особено усилие. Франция чака да завземе обратно изгубените през Стогодишната война територии. А мир е единственото спасение за Англия. Защото, нека признаем, кралят е този, който трябва да поведе народа или към слава, или към мир…
Съветниците на краля Уилям Пул и Дери Бруър са натоварени със задачата да донесат мир на всяка цена. Настъпилите смутни времена вдъхват все по-голяма надежда на французите, като същевременно карат англичаните да се чудят къде е кралят им?
Сред английското население се заражда усещането, че държавата заслужава по-добро управление и силна ръка. Единственият начин е свалянето от трона на Хенри VI. Ричард Йорк е един от главните претенденти за трона, готов да обедини бунтовниците. И да вземе съдбата си в ръце.
Сблъсъкът е неминуем. Въпросът само е кога именно ще започне…

 ↿↾
ГЕРОИТЕ
Има някои изключителни герои в романа на Игълдън. Начинът, по който са построени е ненатрапчив и неособено претенциозен. Смятам, че именно това ме спечели.

Дерихю Бруър е главен шпионин на краля. Но ролята му в събитията е много по-голяма. Виждате ли… Той не само е доверен човек, но и главната причина XенриVI да се задържи толкова дълго на престола. Дери е смел, както и предвидлив, и хитър (все пак това се изисква от Главния кралски шпионин). Но в същността си Дери има особено мрачно кътче, жестоко и някак трудно за овладяване. Дългите години в армията и на ринга, както и трудното обучение за шпионин, са го направили годен. Но за какво именно…?

Уилям дьо Ла Пул, граф Съфък е един особено интересен персонаж. Честен и доблестен във всяко едно отношение. Благороден не само по произход, но и по същност. Уилям е натоварен с особено тежката задача. Да уреди брака на краля с Маргарет Анжуйска, а след това и да се ожени вместо краля за нея. Съфък е честен мъж, но колко ли може да понесе от ударите на съдбата? Ще стигне ли силата и честността му, да превъзмогне капаните на лордовете жадни за власт?

Томас Удчърч е стрелец, кален в множество битки. В миналото. По време развитието на действието, Том е обикновен земевладелец, грижещ се за своята челяд и своята земя във Франция. Докато един ден всичко се променя. Той е принуден да се изсели, да напусне дома си и да се върне в Англия по прищявка на висшестоящите. Но не е готов да се откаже от годините усилен труд. Затова и решава да се бори. За себе си. За дома и семейството си. За по-добър живот.
Ще успее ли? Ще спечели ли? На каква цена?

Херцог Ричард Йоркски е персонаж, за който просто е невъзможно да се каже нещо. Жесток, спрямо враговете си и същевременно съчувстващ и обичащ близките си. Ричард е дълбок персонаж. Постъпките му са насочени изцяло към това, което желае. Англия е там и той знае, че може да я изправи на крака. Въпросът е ще може ли да вземе властта в свои ръце?

 ↫↬
Моето мнение

Харесах романа. Не е нещо особено невиждано, но успя да ме завладее още с първите страници. Видях кураж да се изправиш на крака след като си паднал. Видях доблест, въпреки лицемерието. Видях и разбити надежди. ,,Буревестник“ е една от живите факли, които въпреки че връщат столетия назад в историята, показват света и идеала за света какъвто е днес.
Обикнах персонажите, които посочих заради постъпките им и целите им. Идеалите им, въпреки и не идеални, са искрени и именно това ме спечели.
Смятам, че книгата е чудесно въведение, прекрасно представяне на самото начало на сблъсъка. Всеки, дори и този, който не обича особено предмета история, би могъл да научи нещо ново, без особени главоболия.
Харесах конструкцията на самото издание. Това е един от малкото наистина подредени исторически романи, които съм чела. В самото издание има бележки относно историческите факти и разминавания от Кон Игълдън, както и родословно дърво, водещо началото си от ЕдуардIII (1317-1377), което наистина е от голяма полза, както и карта, към която в началото бихте могли да се обръщате. Изданието е прекрасно, наистина.
Историята е чудесна и нямам забележки. Може би единственото, което малко ме изнерви в началото, бе накъсаното действие. Но в последствие всяко нещо си идва на мястото. Човек просто трябва да продължи да чете. И да внимава в час.


,,Войната на розите: Буревестник е книга, причислена към историческия жанр. История, интригуваща съзнанието, карайки го да навлезе в света на Розите. Опознавайки незнайната лудост, четящия би могъл да познае себе си. Целите си. Идеалите си. ,,Буревестник“ определено носи в себе си бурята. И то каква…

Коментари

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел