Ревю: ,,Каин и Авел"- Джефри Арчър

Уилям Лоуел Каин и Авел Розновски, първият син на милионер от Бостън, вторият - имигрант поляк без пукнат грош в джоба, двама мъже, родени в един и същи ден на двата края на света, но орисани да кръстосат пътищата си в безпощадната битка за богатство.

Великолепен разказ, обхващащ период от шейсет години и двама силни мъже, свързани от всепоглъщаща омраза и предопределени да се спасят, но и да се унищожат взаимно.



За мен беше чест.

Това беше първото нещо, което си помислих, когато затворих за последен път тази книга. Прочетох я. И трябва да призная, че в мен остава една огромна празнота. Не, защото историята  е приключена. Не, защото авторът е написал нещо грешно. Празнотата в мен се дължи на чувството, което остана. Главните герои, господин Уилям Лоуел Каин и господин Владек Кожекевич (Авел Розновски), се превърнаха в част от мен. Те станаха мои приятели и не, защото бяха идеални, а защото бяха истински...

Може да ви се струва странно, но  наистина говоря за тези персонажи като за хора. Близо един месец прекарах в тяхната ,,компания“, проследих 60 годишната им история и всеки един сблъсък. ,,Запознах“ се подробно с техните навици, с техните привички, начини на поведение и ценности, верни приятели, любови и трудности. И мога да ви кажа едно- никога няма да съжаля, че послушах съвета на една жена (не мога да си спомня името ѝ, но стига тя да прочете това и да си спомни... БЛАГОДАРЯ!) и посегнах към тази невероятна, изумителна и неповторима история.
И нека най-после започна да ви представям книгата. Знайте, че е неимоверно трудно за мен. По-горе изложих причините си.


ИСТОРИЯТА
Невиждана. Неповторима. Уникална.

Не, историята не наподобява ,,Крадецът и просякът“. Няма нищо общо с размяна на места, размяна на жени или каквото и да сте си помислили.
Всичко започва на 18 април 1906 година. На тази дата авторът дава начало на разказа си с две раждания.
Жена, намираща се в Слоним, Полша, ражда сама край река. Няма кой да ѝ помогне и кому да стисне ръка. Със сетни сили тя успява да даде живот на едно дете. Дочуло плача на бебенцето, друго невръстно момче, ловуващо, за да изхрани многочисленото си семейство, спасява новия живот от сигурна смърт. И дава шанс на това дете, родено от никого, нямащо си никого и нищо, да живее...
На същата паметна дата, в другия край на света (Бостън, щата Масачусетс) се ражда наследникът на една от най-богатите фамилии- Уилям Лоуел Каин. В прилежно приготвено болнично отделение, с баща чакащ пред вратата и тръпнещ от очакване, и майка, която е обгрижвана от специално обучен персонал, Уилям бива роден. Натоварено още преди появата си с огромни очаквания и отговорности, детето се появява на белия свят. И с тази си поява, този нов живот поставя на плещите си очакванията на две фамилии, баща и започва да минава през пътя, който отдавна му е предначертан...
Годините минават и всеки един от двамата главни герои преминава през различни препятствия. Никога непритежаващия нищо Владек, успява да се измъкне от калта на живота, благодарение на огромната си упоритост и воля. Интелигентен и винаги надскачащ себе си, Владек показва на света какъв е всъщност. Благодарение на качествата си той получава възможността да живее в имението на барон Розновски. Баронът  търси дете, което да е в състояние да се конкурира със собствения му син- Лев. И открива търсеното в лицето на Владек. С течение на годините мирогледа на мъничкия Владек се разширява, културата му се обогатява, а чувството му на уважение към барона и на приятелство към Лев расте. Докато на прага не се появява истинската гибел- войната...
По същото време малкият Уилям Каин, наследникът на една огромна империя, се радва на всички блага в света. За Уилям е ясно едно- той трябва да стане банкер и да поеме контрол над банката, чийто председател е баща му- Ричард Каин. По нещастно стечение на обстоятелствата, обаче, малкият Каин трябва да поеме не само своя живот, но и отговорността за семейство Каин, много по-рано от очакваното...
Така започва. История за власт, богатство и неугасваща омраза. Неща, наречени живот. Съвпадения и невидима връзка, взаимно уважение и загубено доверие. И това е разказа за два живота, преплетени в едно.


СТРУКТУРА

Книгата е построена по един прилежен и определено удобен за проследяване начин. Авторът не изоставя никой от главните си герои. Успоредно с историята на Владек Кожекевич, читателят следи и тази на Уилям Каин.


СТИЛ И ТЕМИ

Стилът на Джефри Арчър ми беше нахвален. Но не и прехвален. Всяка една дума, която чух и прочетох за неговия стил на писане, бе оправдана. Джефри Арчър наистина е майстор на перото. Без заобикалки, но с необходимите за разказа описания, той напълно успя да ме плени. Героите са цялостно построени и напълно разгънати. Имаше моменти, когато съвсем неусетно прочитах по 60-80 страници (при положение, че нямах почти никакво време) и не спирах да прелиствам, и прелиствам... Лично аз заявявам: По-ненатрапчив и вълнуващ начин на изразяване не съм срещала. Имах шанса да се докосна и до оригиналния текст, но и преводът е на особено високо ниво.

,,Вдигна поглед и понечи да каже нещо, ала началникът на гарата вече се бе шмугнал в нощния мрак, където явно се чувстваше най-добре. Момчето се взря в очите на хората, които го подминаваха забързано. Същите очи, същият страх: дали някъде по белия свят имаше човек, който да е свободен?"

Темите, които засяга, и обстановките, които авторът обрисува в тази си книга, са наистина вълнуващи. От историческа и хуманна гледна точка. ,,Каин и Авел“ е книга, която обрисува периодите на две и между две войни, икономическия крах от 1929 година, както и близо две десетилетия, преминали под знака на Студената война. Но това в никакъв случай не е натрапено в разказа. Представено е по начин, който не предполага особена заинтересованост и знания от страна на четящия. Стига да се чете последователно човек несъзнателно може да научи любопитни факти за тези периоди.

,,-Ами ако ти умреш пръв?
-Не вярвай на всичко, което четеш в Библията.“


,,Каин и Авел" е роман, представящ 60 годишна история. История за двама души, родени в един ден и свързани помежду си от съдбата, и от взаимната си омраза. 
Препоръчвам книгата и вярвам, че това е четиво, което не бива да бъде пропуснато от никого.

С искрени благодарности на издателска къща Бард за предоставената възможност.

Коментари

  1. Отново едно прекрасно ревю, представящо всичко, от което читателят се нуждае, за да изпита желание да прочете книгата. Е, аз определено ще го направя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи! Думите ти ме радват неимоверно много! Надявам се в най-скоро време да прочетеш книгата. Убедена съм, че няма човек на тази земя, който може да остане равнодушен към историята. :)

      Изтриване
  2. Страхотно ревю, много се радвам да разбера, че и други са уловили магията на тази книга. Когато я прочетох бях дълбоко разтърсена и мислех, че повече няма да мога да прочета толкова силно четиво. Шедьовър това е думата за "Каин и Авел".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за изказаното мнение! Определено съм съгласна с всяка написана Ваша дума и мога да допълня, че дори думата ,,шедьовър" не е съвсем достатъчно за ,,Каин и Авел".

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Всичко е любов! ,,Три метра над небето“ и продължението ,,Искам те“ от Федерико Моча

,,По стъпките на Никола Вапцаров": ...и никога не ще забравя жестокия ти, груб юмрук... (1909-'26г.) #1

Ревю: ,,Шогун“-Джеймс Клавел